Brugernavn:

Password:

Har du glemt dit password?

Historien om en succes

Grundlæggelsen

Fugmann koncernen blev grundlagt i 1961. Firmaets grundlægger Vilhelm Fugmann var på daværende tidspunkt daglig leder af den store københavnske el- og vvs virksomhed Hassel & Theudt. Et generationsskifte i virksomheden gjorde at han følte sig overflødig, og han valgte derfor at stå på egne ben. En beslutning som han aldrig fortrød, da det blev starten på en rigtig succeshistorie.

Med fra elektricitetens begyndelse

Vilhelm var en rigtig el-pioner. Han gik i lære som elektriker allerede i 1915 hos en lille mester på Frederiksberg, og var som udlært svend bl.a. med til at elektrificere flere danske provinsbyer i årene efter første verdenskrig. Derefter tog han en afstikker fra el-branchen nogle år, hvorefter han kom til Hassel & Theudt i 1934, hvor han nåede at fejre 25-års jubilæum, inden han valgte at starte for sig selv.

Selvstændig i en sen alder

Erling og Vilhelm Fugmann ved firmaets grundlæggelse i 1961

I en alder af 60 år valgte Vilhelm at blive selvstændig. I en to-værelses lejlighed på Norsvej på Frederiksberg, der både udgjorde lager og kontor startede han firmaet op. Hurtigt byggede Vilhelm en solid kundekreds op, og støt og roligt voksede virksomheden med hjælp fra sønnen Erling Fugmann, der havde skiftet universitets uddannelsen ud med en elektriker- og installatør­ uddannelse.

De første år

Mange dygtige medarbejdere kom til i de første år i det nystartede firma, og allerede i 1965 nåede styrken op på 20 elektrikere. Store opgaver på bl.a. Slotsholmen og Prøvestenen samt for Danmarks Radio og Nationalmuseet lagde grunden for firmaets ekspansion.
Lokalerne var allerede i 1963 blevet for små, og derfor flyttede man til nye lokaler på Rolighedsvej ved Landbohøjskolen på Frederiksberg, hvor firmaet holdt til i gennem en længere periode helt frem til 1980.

Vokseværk i halvfjerdserne

Opgaverne og virksomheden voksede, og bemandingen var i starten af halvfjerdserne oppe på omkring 50 mand. Bl.a. ministerielle bygninger, Slotholmsgade 12 og DTH i Lundtofte var store opgaver på den tid. Samtidigt udførtes løbende opgaver for bl.a. Tivoli, Baltica, Københavns Lufthavn og flere ministerier i disse år.

I 1975 blev der gennemført et generationsskifte, hvor Erling overtog rollen som direktør og ejer af virksomheden. Vilhelm fortsatte dog sin daglige gang i firmaet med ansvar for sine faste kunder helt frem til 1982, hvor han valgte at gå på pension i en alder af 81 år.

Firserne. Udviklingen fortsætter...
Virksomhedens nye hovedsæde, Høffdingsvej 20 i Valby
Det nyombyggede Nationalmuseum fra sidste del af firserne
H.C. Andersen Slottet ved Tivoli

Den 2. januar 1981 blev firmaet omdannet til aktieselskab under navnet Vilh. Fugmann & søn A/S. Allerede året tidligere, i 1980, var forholdene på Rolighedsvej blevet for små. Derfor købte man en tidligere makaronifabrik på Høffdingsvej 20 i Valby, som blev ombygget til kontorer, værksted og lager med plads til 20 funktionærer. Og med en række udvidelser udgør den tidligere fabrik stadig rammerne for virksomhedens aktiviteter.
 
Af store projekter i firserne var bl.a. bygningen af Balticas (senere Trygs) hovedsæde i Ballerup, ombygningen af H.C. Andersen Slottet ved Tivoli, samt mange andre store opgaver i Tivoli, den Japanske Ambassade, Gl. Dok Pakhus og i slutningen af årtiet den store ombygning af Nationalmuseet.
I disse år voksede firmaet kraftigt, og i slutningen af firserne passerede man de 100 ansatte. 
I samme periode skiftede markedet også væsentligt karakter, den nymodens datateknologi var så småt begyndt at vinde terræn, og dermed ændredes virksomhedens forretningsområder sig mærkbart. Det var en naturlig proces at også edb installationer blev en del af arbejdsopgaverne i en el-installations­virksomhed.

Halvfemserne med nye aktiviteter
Tårnby Station, en del af Øresundsprojektet

I 1992 stiftedes aktieselskabet FUGMANN EL-ANLÆG A/S som et selvstændigt datterselskab til VILH. FUGMANN & SØN A/S, der nu ændrede rolle til at være et holdingselskab med investeringer og ejendomsdrift som primære aktiviteter.
Samme år blev det tidligere telemonopol langsomt frigivet, og Fugmann El-anlæg indledte samarbejde omkring salg og installation af omstillingsanlæg med Jydsk Telefon, der igangsatte aktiviteter på Sjælland. Det blev starten til et nyt forretningsområde indenfor telekommunikation, der siden er vokset væsentligt. 
Af store opgaver i halvfemserne var bl.a. ombygningen af Forsvarsministeriet, renoveringen og ombygningen af Jonstrup-lejren, restaureringen af Christiansborg Slotskirke, ombygningen af Arsenaløen for Forsvarets Bygningstjeneste, ombygningen af Fødevareministeriet, bygningen af Vejleå-kirken i Ishøj, bygningen af Pfizer A/S hovedsæde og opførelsen Tårnby Station.

Parat til fremtiden...
8-tallet i Ørestaden har været en af Fugmanns mest betydningsfulde opgaver i det nye årtusind.

I det nye årtusind bredte virksomheden sig over to primære forretningsområder, el-installationer/el-entrepriser i Fugmann El-anlæg A/S og tele- og data kommunikation i Fugmann Kommunikation A/S, der blev stiftet i den 1. april 1999.

I efteråret 2007 blev Fugmann Kommunikation, efter at have opnået en solid markedsposition med 30 medarbejdere, solgt til den norske virksomhed Intelecom.

Fugmann har deltaget i mange spændende opgaver i det nye årtusind bl.a. i forbindelse med den nye Metro og Ringbane i København bl.a. Flintholm Station og Ny Ellebjerg Station, og vi var bl.a. med til ombygningen af Øbro Hallen, byggeriet af HK Københavns nye hovedsæde.

Vi har deltaget i opførelsen af en lang række boligbyggerier på Teglholmen, Sluseholmen, i Tuborg Havn samt i Ørestaden. Heraf de prisbelønnede bygninger M-huset samt 8-tallet i Ørestaden, begge tegnet af den verdenskendte arkitekt Bjarke Ingels.

Af andre store og spændende opgaver har været Fisketorvsbroen, ombygningen af Radiohuset til Musikkonservatorium, aftenbelysning på Frederiksberg Slot, samt opførelsen af nyt domicil for U/L Demko.

I forbindelse med virksomhedens 50-års jubilæum d. 1. juli 2011 skiftede virksomheden navn fra Fugmann El-anlæg A/S til det mere mundrette Fugmann A/S.

I-touch

Fugmann A/S har søsterselskabet I-touch der sælger og udvikler interaktive detail- og informationsløsninger. Virksomheden blev grundlagt i 2009, yderligere info findes på www.i-touch.dk.

Sidst opdateret:12.08.13